FAQ

FAQ

zigras on 17 Μαΐου 2019

Το πιο σημαντικό αίσθημα όταν κινείται ο ανελκυστήρας είναι να νιώθουμε ασφάλεια μέσα σε αυτόν . Ο ανελκυστήρας μεταφέρει ανθρώπους πολλά μέτρα κάτω και πάνω από το έδαφος. Βάσει νομοθεσίας ,όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στους σύγχρονους ανελκυστήρες οφείλουν να ακολουθούν τις ευρωπαικές οδηγίες και πρότυπα ενώ ορίζεται σαφώς μέσω Φ.Ε.Κ. η υποχρεωτική συντήρηση και ο περιοδικός έλεγχος των εγκατεστημένων στη χώρα μας ανελκυστήρων.

Η συντήρηση του ανελκυστήρα σας είναι όπως το service στο αυτοκίνητο σας .Και τα δυο χρειάζονται σωστή και τακτική συντήρηση ώστε να λειτουργούν χωρίς προβλήματα και με ασφάλεια. Η συντήρηση του ανελκυστήρα είναι υποχρεωτική να γίνεται σε μηνιαία βάση . Η συντήρηση βοηθάει στο να επιμηκυνθεί η ζωή του ανελκυστήρα, να μειώνονται τόσο οι φθορές όσο και να αυξηθεί ο χρόνος εμφάνισης τους. Ασφαλώς η συντήρηση γίνεται πρώτα από όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων που κινούνται με ανελκυστήρα καθημερινά.

Η συντήρηση του ανελκυστήρα γίνεται κάθε μήνα και περίπου την ίδια ημερομηνία.

Μετά το πέρας της συντήρησης οι τεχνικοί μας αφήνουν το αντίστοιχο δελτίο επίσκεψης που αφορά τη συντήρηση του ανελκυστήρα στον πίνακα ανακοινώσεων η όπου τους έχει υποδειχθεί από τη διαχείριση καθώς επίσης υπογράφουν στο βιβλίο συντήρησης του ανελκυστήρα που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει σε κάθε μηχανοστάσιο .

 • Οι ανελκυστήρες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 1989 πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας.
 • Οι ανελκυστήρες που έχουν εγκατασταθεί μεταξύ 1990 και 1999, πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας ή προέγκριση εγκατάστασης.
 • Οι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά την 01.07.99 πρέπει να έχουν πιστοποιητικό και καταχώρηση στο μητρώο ανελκυστήρων της οικείας διεύθυνσης ανάπτυξης.

Η άδεια καλής λειτουργίας και ο έλεγχος από τον φορέα πιστοποίησης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στον ανελκυστήρα σας . Με την έκδοση της έχουμε ένα μηχάνημα απολύτως ελεγμένο και πιστοποιημένο .

 • Όλοι οι ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελληνική επικράτεια όφειλαν να είχαν πιστοποιηθεί το αργότερο μέχρι 31.12.12
 • Όλες οι κυλιόμενες σκάλες και οι κυλιόμενοι διάδρομοι όφειλαν να είχαν πιστοποιηθεί μέχρι 03.04.14
 • Ανυψωτικά μηχανήματα και αναβατόρια οφείλουν να περάσουν από έλεγχο το αργότερο 24 μήνες (ανάλογα με την κατηγόρια τους) από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους

Διάρκεια ισχύος πιστοποιητικού :

 1. 6 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτήρια κατοικιών με ανελκυστήρα έως 6 στάσεις
 2. 5 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτήρια κατοικιών με ανελκυστήρα πάνω από 6 στάσεις
 3. 4 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτήρια επαγγελματικής χρήσης με ανελκυστήρα έως 6 στάσεις
 4. 3 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτήρια επαγγελματικής χρήσης με ανελκυστήρα πάνω από 6 στάσεις , ξενοδοχεία με λιγότερες από 200 κλίνες .
 5. 1 χρόνο για ανελκυστήρες σε δημόσια κτήρια , νοσοκομεία , parking , ξενοδοχεία με περισσότερες από 220 κλίνες (χώρους προσπέλασης απο ευρύ κοινό)
 6. 1 χρόνο για κυλιόμενες κλίμακες και κυλιόμενους διαδρόμους
 7. Στα ανυψωτικά μηχανήματα είναι από 12 έως 60 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του μηχανήματος.

Ιδιωτικές εταιρίες , διαπιστευμένες από το υπουργείο ανάπτυξης υπό την επιτήρηση του Εθνικού Συστήματος Διαπιστεύσεων

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει χρηματικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες του ανελκυστήρα , ανυψωτικού μηχανήματος κτλ καθώς και διακοπή της λειτουργίας του ανελκυστήρα χωρίς πιστοποιητικό η με πιστοποιητικό που δεν έχει ανανεωθεί.

Η εγκατάσταση του ανελκυστήρα  εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου.

Σε περιπτώσεις πολυκατοικιών με λίγους ορόφους και χαμηλή κίνηση ο υδραυλικός ανελκυστήρας αποτελεί την ιδανική επιλογή. Σε επαγγελματικά κτίρια με μεγάλη κίνηση προτείνεται η λύση του ηλεκτρομηχανικού ανελκυστήρα που είναι πιο ανθεκτικός σε συνεχόμενες διαδρομές  και γιατί με την εγκατάσταση Inverter προσφέρει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά τη λειτουργία τους εξοικονομώντας, σε βάθος χρόνου, το κόστος εγκατάστασης.

Με την πάροδο των χρόνων μειώνεται η αξιοπιστία του ανελκυστήρα και αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης βλαβών, ανωμαλιών στην κίνηση, θορύβων κλπ.

 Ανάλογα με την συχνότητα της κίνησης και τη χρήση που γίνεται ο εκσυγχρονισμός πρέπει να πραγματοποιθεί το νωρίτερο δυνατόν ώστε να αυξηθεί ο χρόνος ζωής του και ταυτόχρονα να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του προλαμβάνοντας τυχόν ζημιές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαιτείται εκσυγχρονισμός του ανελκυστήρα ώστε να προσαρμοστεί στα νέα πρότυπα ασφάλειας και να γίνει έκδοση ή επανέκδοση της άδειας του.

 • Οικονομία στο ρεύμα από υδραυλικούς ανελκυστήρες και από ηλεκτρομηχανικούς ανελκυστήρες χωρίς INVERTER (VVVF).
 • Μειώνεται η καταπόνηση της μηχανής του ανελκυστήρα λόγω της ομαλής εκκίνησης και του ομαλού σταματήματος του ανελκυστήρα.
 • Ανεξάρτητα από βάρος και καιρικές συνθήκες η στάση του θαλάμου θα γίνεται πάντα ακριβώς στον όροφο χωρίς κραδασμούς και γλιστρήματα.
 • Τα φερμουϊτ των φρένων δεν φθείρονται καθώς το σταμάτημα του μοτέρ πραγματοποιείται ηλεκτρικά πρώτα και μετά ενεργοποιείται το φρένο.
 • Ελαχιστοποίηση του θορύβου στο μηχανοστάσιο.

Η Zigraslift έχει ως πρωταρχικό σκοπό την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών της, την άψογη λειτουργικότητα του ανελκυστήρα ή της κυλιόμενης σκάλας, την άμεση εξυπηρέτηση 365 ημέρες τον χρόνο και το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα μέσω του design που η εταιρία μας επενδύει σε αυτό 40 ολόκληρα χρονιά.

© 2022 Zigras Lift. Powered by ITBIZ DIGITAL AGENCY